Marcin Rogala
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Żywność funkcjonalna w sporcie

Współczesna koncepcja żywności funkcjonalnej powstała w Japonii w 1984 r. wraz z rozpoczęciem specjalnego programu pracy nad tą dziedziną rynku spożyw­czego. Efektem programu było stworzenie pojęcia żywności o specjalnym zdrowotnym przeznaczeniu (FOSHU – Food for Special Health Use). Pierwszym produktem zaliczonym do tej grupy był hipoalergiczny ryż.

Tak naprawdę każdy z nas w swojej codziennej diecie spożywa produkty, które można określić mianem żywności funkcjonalnej. Aby produkt mógł być tak nazwany, powinien spełniać kilka warunków:

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 13  Strona 14  Strona 15

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Marcin Rogala
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

10 zasad zdrowego śniadania

„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – to chińskie przysłowie zna niemal każdy. Jest w nim dużo prawdy i na jego podstawie od razu nasuwa się kilka cech, jakimi powinno się charakteryzować śniadanie idealne

Paweł Szewczyk
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Diety popularne, często skuteczne, ale czy zdrowe?

W dzisiejszych czasach z pewnością każdy słyszał stwierdzenie „dieta”. Często jednak błędnie uznawane jest ono za pewien bardzo ortodoksyjny sposób żywienia lub też różnorakie niedoborowe systemy żywieniowe.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".