Barbara Herok
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Suplementacja w diecie aktywnej mamy

W życiu każdego z nas są momenty, gdy organizm potrzebuje większej niż zwykle ilości składników odżywczych. W przypadku kobiet, takim czasem jest niewątpliwie okres ciąży i karmienia piersią. Prawidłowa podaż składników energetycznych, budulcowych, witamin oraz makro- i mikroskładników mineralnych w tym okresie jest konieczna do prawidłowego rozwoju dziecka, ale również zachowania zdrowia matki. Czy w takim wypadku dieta jest w stanie zapewnić nam te wszystkie składniki? Czy konieczna będzie suplementacja? Jeśli tak, czy same możemy po nie sięgać?

Warto karmić piersią

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia maluszka, ponieważ to właśnie w mleku mamy znajdziemy wszystkie niezbędne składniki w odpowiedniej postaci i ilości, aby pokryć zapotrzebowanie rozwijającego się młodego organizmu. Nie ma w nim tylko witamin D 3 i K. Niezależnie od stanu odżywienia matki, pokarm kobiecy ma stały skład. Co to oznacza? W czasie laktacji potrzeby metaboliczne matki schodzą na dalszy plan, a najważniejszą kwestią jest wysoka jakość pokarmu, a by o nią zadbać, organizm kobiety sięga po to, co aktualnie dostarczamy mu z dietą. Jeśli tych składników będzie za mało, wykorzysta własne zapasy. Niedobory składników pokarmowych mogą wpłynąć na samopoczucie mamy, jej stan skóry, włosów czy paznokci, ale mogą być również przyczyną wielu chorób. Dlatego tak ważne jest, by uzupełniać niedobory składników, by zaspokajały zapotrzebowanie dziecka i matki. W okresie laktacji należy przede wszystkim zwiększyć podaż energii o około 670 kcal/ dobę, 500 kcal powinno pochodzić z diety, a brakująca zaś część z zapasów tkanki tłuszczowej, którą matka nagromadziła w czasie ciąży. W czasie pierwszych 6 miesięcy kaloryczność powinna wzrosnąć o około 500 kcal, zaś w kolejnych o około 400 kcal. W przypadku kobiet bardzo szczupłych należy rozważyć wzrost nawet o około 650 kcal/ dobę. Wniosek z tego taki, że prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna oraz karmienie piersią będą stanowiły podstawę powrotu do sylwetki sprzed ciąży. 38 Prawidłowo zbilansowana dieta kobiety w okresie laktacji jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe, ale według ekspertów, ze względu na ważność niektórych skład- ników odżywczych oraz częste ograniczenia dietetyczne, szczególnie należy zwrócić uwagę na witaminę D3, wapń, kwasy omega–3 oraz jod.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 37  Strona 38  Strona 39  Strona 40

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Marcin Rogala
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Naturalne spalacze tłuszczu Czy wierzyć w ich skuteczność?

W obecnym świecie atrakcyjna i wysportowana sylwetka ma tak duże znacznie, jakiego chyba nigdy nie miała. Wszyscy chcemy, by nasze ciało wyglądało zdrowo, czyli miało jak najmniej tkanki tłuszczowej. W tej walce nie jesteśmy osamotnieni. Półki sklepów z suplementami, a coraz częściej także aptek, uginają się od produktów ułatwiających spalanie podskórnych zapasów energetycznych. Producenci obiecują niesamowitą skuteczność i każą sobie słono płacić za kilkutygodniową kurację. Jeżeli jednak dokładnie przyjrzymy...

Marcin Rogala
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Co pić podczas treningu?

Nie ulega wątpliwości, że odpowiednia podaż płynów to jeden z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Na podstawie przeprowadzonych badań i obserwacji uznaje się, że optymalna ilość wody to 1 ml na każdą wydatkowaną albo spożytą kilokalorię lub 30-40 ml na każdy kilogram masy ciała. Jednocześnie, wiele czynników, takich jak wysoka temperatura otoczenia, dieta bogata w białko czy wysiłek fizyczny, może zwiększyć zapotrzebowanie na płyny. Intensywny trening wpływa na funkcjonowanie...

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".