Żaneta Michalak
listopad-grudzień | 1 (6) 2016

Sposoby na karnawałowe przekąski w stylu fit

Wraz ze świętem Trzech Króli rozpoczął się okres szczególnie uwielbiany przez imprezowiczów i… łasuchów. Słowo „karnawał” (wł. carnevale) pierwotnie oznaczało „pożegnanie mięsa” i symbolizowało czas, w którym należało korzystać z ostatnich okazji obfitości stołów oraz rozrywek przed trwającym kilkadziesiąt dni wielkim postem.

Tradycja mówi, że podczas postu należy stosować pewne umartwienia, w tym jeść znacznie mniej „treściwie”. Obecne podejście do tej tradycji nie jest tak konserwatywne i w niektórych kręgach niewielu z nas pamięta o przeżywaniu tego okresu we właściwy sposób. Wróćmy jednak do tego radośniejszego tematu – podczas karnawału, w ostatni czwartek przed rozpoczęciem wielkiego postu (w bieżącym roku 23 lutego), świętują bowiem wszyscy lubiący dobrze, tłusto, a przede wszystkim słodko zjeść. W ten dzień tradycja wręcz nakazuje, by się objeść i jeżeli ktoś by się do tego nie dostosował, czeka go rok pełen zmartwień i niepowodzeń. Brzmi jak sen? Taki był dawniej tłusty czwartek, znany także pod nazwą „combrowy czwartek”.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 16  Strona 17  Strona 18

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Ewa Brzozowska-Wicherek
listopad-grudzień | 1 (6) 2016

15 porad jak uniknąć kłopotów żołądkowych

Żaneta Michalak
listopad-grudzień | 1 (6) 2016

Nie przes(ł)adzaj (z) fruktozą

Co statystyczny Polak może wiedzieć o fruktozie? Pierwsze, co przychodzi na myśl, to zapewne: „ten cukier zawarty jest w owocach” i jest to prawda, przynajmniej częściowo. Fruktozę dostarczamy bowiem zarówno z miodu i nektarów kwiatowych, ale zazwyczaj jej źródłem są dla nas owoce.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".