Żaneta Michalak
lipiec-sierpień | 4 (4) 2016

Słodycz na topie

Wilec zwyczajny, bo taka, obok kumara, jest właściwa nazwa słodkich ziemniaków, to bylina pochodząca z Ameryki, ale obecnie największym producentem tej rośliny (89%) są Chiny. Tak naprawdę bataty to nie tylko słodkie warzywo – istnieje też gorzka odmiana, aczkolwiek jest niejadalna, jeśli uprzednio nie przebrnie przez relatywnie skomplikowaną obróbkę.

Z kolei jadalny wilec zwyczajny to w rzeczywistości kilka rodzajów roślin, których owoce różnią się od siebie smakiem, aromatem, konsystencją oraz zawartością witamin i węglowodanów. Mogą mieć różne kolory – od najlepiej nam znanego pomarańczowego, przez rubinowy, różowy, fioletowy, po jasnożółty i biały. Jednocześnie w zależności od odmiany inne jest przeznaczenie owoców batata – słodkie i bardziej wilgotne lepiej nadają się do gotowania, duszenia, przygotowywania purée i zup, a owoce suche i twardsze sprawdzą się do smażenia i pieczenia.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 17  Strona 18  Strona 19  Strona 20

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Arkadiusz Matras
lipiec-sierpień | 4 (4) 2016

Olej kokosowy - modna droga do chorób cywilizacyjnych?

W ostatnim czasie popularność orzecha kokosowego rośnie w zastraszającym tempie. Wystarczy spytać osobę zainteresowaną branżą fitness, który produkt żywnościowy obecnie robi furorę na rynku? Jak jeden mąż, wszyscy powiedzą, że olej kokosowy. Obniża ciśnienie krwi, poprawia lipidogram, wspomaga układ odpornościowy, pomaga w odchudzaniu, jest bogaty w antyoksydanty. Warto więc zastanowić się, czy działanie prozdrowotne oleju kokosowego jest prawdą czy mitem?

Marcin Rogala
lipiec-sierpień | 4 (4) 2016

9 zasad zdrowej kolacji

Ostatni posiłek jedzony przed nocą, zwyczajowo nazywany kolacją, przez wiele osób jest uważany za najmniej ważny w ciągu dnia. Potwierdza to dobrze znana chińska mądrość: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Właśnie tego posiłku dotyczy również najwięcej opinii dietetycznych, z których wiele można zaliczyć do mitów.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".