Żaneta Michalak
listopad-grudzień | 1 (6) 2016

Nie przes(ł)adzaj (z) fruktozą

Co statystyczny Polak może wiedzieć o fruktozie? Pierwsze, co przychodzi na myśl, to zapewne: „ten cukier zawarty jest w owocach” i jest to prawda, przynajmniej częściowo. Fruktozę dostarczamy bowiem zarówno z miodu i nektarów kwiatowych, ale zazwyczaj jej źródłem są dla nas owoce.

Jest ona ponadto najsłodszym z cukrów występujących naturalnie, o prawie połowę wyższej sile słodzenia niż glukoza. To są fakty, z którymi raczej się nie dyskutuje. Ale czy warto się fruktozą w ogóle zajmować? Nie jest czasem tak, że powinniśmy ją przyjmować niemal bez limitu, ponieważ to całkiem naturalny cukier? A może w drugą stronę – należałoby ją wyeliminować z jadłospisu, bo trendy w dietetyce mówią o ograniczaniu cukrów? Jasne, że tak nie jest, w tym dziale nauki nic nie jest czarno-białe, a my zaprezentujemy słodkie i gorzkie strony cukru, jakim jest fruktoza.

 

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 12  Strona 13  Strona 14  Strona 15

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Ewa Brzozowska-Wicherek
listopad-grudzień | 1 (6) 2016

15 porad jak uniknąć kłopotów żołądkowych

Żaneta Michalak
listopad-grudzień | 1 (6) 2016

Sposoby na karnawałowe przekąski w stylu fit

Wraz ze świętem Trzech Króli rozpoczął się okres szczególnie uwielbiany przez imprezowiczów i… łasuchów. Słowo „karnawał” (wł. carnevale) pierwotnie oznaczało „pożegnanie mięsa” i symbolizowało czas, w którym należało korzystać z ostatnich okazji obfitości stołów oraz rozrywek przed trwającym kilkadziesiąt dni wielkim postem.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".