Marcin Rogala
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Naturalne spalacze tłuszczu Czy wierzyć w ich skuteczność?

W obecnym świecie atrakcyjna i wysportowana sylwetka ma tak duże znacznie, jakiego chyba nigdy nie miała. Wszyscy chcemy, by nasze ciało wyglądało zdrowo, czyli miało jak najmniej tkanki tłuszczowej. W tej walce nie jesteśmy osamotnieni. Półki sklepów z suplementami, a coraz częściej także aptek, uginają się od produktów ułatwiających spalanie podskórnych zapasów energetycznych. Producenci obiecują niesamowitą skuteczność i każą sobie słono płacić za kilkutygodniową kurację. Jeżeli jednak dokładnie przyjrzymy się składowi, dojdziemy do wniosku, że znakomita większość składników to substancje naturalnie występujące w naszym pożywieniu, a dodawane są do produktów jako skondensowane wyciągi lub czyste substancje pochodzące z syntezy chemicznej.

Podobnie jest w przypadku witamin i minerałów. Właściwie wszystkie możemy kupić w formie suplementów lub leków, ale każdy dietetyk powie, że znacznie lepiej dostarczać je wraz z urozmaiconą dietą. W gotowych produktach często spotkamy dawki wielokrotnie przekraczające nasze zapotrzebowanie. Zasadnym jest pytanie, czy na pewno służą nam tak ogromne ilości mikroskładników? Nie zawsze jest to dobre rozwiązanie dla naszego organizmu, zwłaszcza w przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, których nadmiar nie tak łatwo usunąć. Przedawkowanie witamin pobieranych z żywności z pewnością nam nie grozi, a produkty bogate w witaminy i minerały należą do najzdrowszych pokarmów. Tak samo można postrzegać substancje spotykane w suplementach i lekach popularnie nazywanych spalaczami. Określenia tego używa się także w odniesieniu do pojedynczych związków. Dzisiaj zajmę się najpopularniejszymi składnikami ułatwiającymi spalanie zapasowej tkanki tłuszczowej, które występują zarówno na etykietach spalaczy, jak i w tradycyjnych produktach spożywczych oraz napojach.

Kofeina

Na początku zajmiemy się substancjami, które nie są tradycyjną żywnością, ale mają potwierdzone działanie wspomagające pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Podstawą substancją w spalaczach o średniej i dużej mocy działania są stymulanty, czyli związki działające pobudzająco na układ nerwowy. Najpopularniejszym z nich jest kofeina. Związek ten występuje w bardzo wielu roślinach, które wytwarzają ją jako naturalny pestycyd w ochronie przed szkodnikami. Najpopularniejszymi źródłami kofeiny są ziarna kawy, guarany i kakao oraz liście herbaty i ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate). Mimo że kofeina może być produktem syntezy chemicznej, to w ogromnej większości do suplementów i żywności funkcjonalnej dodawana jest jako czysta substancja wyizolowana z substratów roślinnych na drodze dekofeinizacji. Kofeina przyspiesza metabolizm poprzez podwyższenie pulsu, zwiększenie ciśnienia krwi i działanie termogeniczne, czyli zwiększające temperaturę ciała. Jako stymulant wykazuje właściwości zmniejszające apetyt. Najskuteczniejsza dawka, która nie wywołuje działań niepożądanych to około 200 mg. Właśnie taką ilość można znaleźć w większości suplementów, a by dostarczyć tyle kofeiny, trzeba wypić filiżankę mocnej robusty lub podwójne espresso. Mniejsze ilości jednak także odznaczają się pewną skutecznością w walce z tkanką tłuszczową. Należy również pamiętać, że kawa wypita przed treningiem to nie tylko źródło kofeiny, ale także innych metyloksantyn (teofi liny czy teobrominy) oraz zdrowych polifenoli. Należy wspomnieć o kwasie chlorogenowym, który zwiększa czułość komórek na insulinę i odpowiada za bardziej harmonijne uwalnianie glukozy do krwi. Polifenole działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Wyniki przeprowadzonych badan potwierdzają, że regularne picie kawy zabezpiecza przed nowotworami i cukrzycą, właśnie ze względu na zawartość polifenoli. Wykazano też, że są pomocne w redukcji tkanki tłuszczowej, czego potwierdzeniem jest działanie zielonej herbaty.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 34  Strona 35  Strona 36

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Barbara Herok
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Suplementacja w diecie aktywnej mamy

W życiu każdego z nas są momenty, gdy organizm potrzebuje większej niż zwykle ilości składników odżywczych. W przypadku kobiet, takim czasem jest niewątpliwie okres ciąży i karmienia piersią. Prawidłowa podaż składników energetycznych, budulcowych, witamin oraz makro- i mikroskładników mineralnych w tym okresie jest konieczna do prawidłowego rozwoju dziecka, ale również zachowania zdrowia matki. Czy w takim wypadku dieta jest w stanie zapewnić nam te wszystkie składniki? Czy konieczna będzie suplementacja? Jeśli tak,...

Marcin Rogala
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Co pić podczas treningu?

Nie ulega wątpliwości, że odpowiednia podaż płynów to jeden z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Na podstawie przeprowadzonych badań i obserwacji uznaje się, że optymalna ilość wody to 1 ml na każdą wydatkowaną albo spożytą kilokalorię lub 30-40 ml na każdy kilogram masy ciała. Jednocześnie, wiele czynników, takich jak wysoka temperatura otoczenia, dieta bogata w białko czy wysiłek fizyczny, może zwiększyć zapotrzebowanie na płyny. Intensywny trening wpływa na funkcjonowanie...

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".