Paulina Smoczyńska
marzec-kwiecień | 2 (7) 2017

Najedzona i wyspana

Sen ma wiele ważnych fizjologicznych i poznawczych funkcji, które są istotne dla każdego, a szczególnie dla sportowców. Najnowsze wyniki badań dowodzą, że niedobór snu może mieć znaczący wpływ na wyniki sportowe. Ponadto zmiany w metabolizmie glukozy i funkcji neuroendokrynnych w wyniku przewlekłego niedosypiania mogą wpływać na metabolizm węglowodanów, apetyt, pobór pokarmu i syntezę białek. Czynniki te mogą ostatecznie mieć negatywny wpływ na status metaboliczny, hormonalny i odżywienia organizmu sportowca, a tym samym potencjalnie pogorszyć wyniki sportowe. Deprywacja snu wpływa nie tylko na osoby aktywne, ale na każdy organizm. Niedostateczna ilość snu wpływa negatywnie na procesy uczenia się, pamięć, postrzeganie i odczuwanie bólu, odporność i przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w organizmie. Sen można zdefiniować jako odwracalny stan ośrodkowego układu nerwowego, podczas którego dana osoba jest wyłączona i percepcyjnie obojętna na otaczające środowisko; cyklicznie pojawia się i przemija podczas rytmu dobowego.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 33  Strona 34  Strona 35

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Ilona Drzewiecka
marzec-kwiecień | 2 (7) 2017

Antybiotyki w mięsie – bać się, czy nie?

W ostatnim czasie uwagę zwracają raporty i badania, które informują o nadużywaniu lub nielegalnym zastosowaniu antybiotyków w mięsie. Jednocześnie naukowcy dostarczają coraz to nowych informacji o ich niekorzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Rodzi się zatem pytanie: jeść mięso, czy nie? A jeśli już, to jakie wybierać?

Barbara Herok
marzec-kwiecień | 2 (7) 2017

Anemia. Jak wyleczyć ją dietą

Osłabienie organizmu, problemy z koncentracją czy powtarzające się duszności – to najczęściej bagatelizowane symptomy, które mają nas informować o pojawiającej się niedokrwistości. Anemia jest jedną z najczęściej występujących chorób, której przyczyną są m.in. czynniki żywieniowe, tj. niedostateczna ilość żelaza, witaminy B12 czy kwasu foliowego w diecie.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".