Paweł Szewczyk
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Kurkumina - stosuj przyprawy, by żyć dłużej i czuć się młodziej!

Kurkuma (inaczej ostryż długi, szafranica, curcuma longa lub żółcień) jest rośliną, która należy do rodziny imbirowatych. Z jej kłącza wytwarzane są popularne, zwłaszcza w kuchni orientalnej, przyprawy, tj. curry (mieszanka przypraw) czy kurkuma. Nadają one potrawom przyjemną, żółtawą barwę, delikatny posmak oraz intensywny aromat (curry).

Kurkumina jest związkiem badanym na szeroką skalę na przestrzeni ostatnich lat, ze względu na pokaźny wachlarz właściwości biologicznych i farmakologicznych. Wykazano jej właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyutleniające (porównywalne z witaminami C i E), a także wzmagające odtruwanie organizmu (przez zwiększenie produkcji żółci), ale o tym niżej.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 23  Strona 24  Strona 25

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Marcin Rogala
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

10 zasad zdrowego śniadania

„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – to chińskie przysłowie zna niemal każdy. Jest w nim dużo prawdy i na jego podstawie od razu nasuwa się kilka cech, jakimi powinno się charakteryzować śniadanie idealne

Marcin Rogala
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Żywność funkcjonalna w sporcie

Współczesna koncepcja żywności funkcjonalnej powstała w Japonii w 1984 r. wraz z rozpoczęciem specjalnego programu pracy nad tą dziedziną rynku spożyw­czego. Efektem programu było stworzenie pojęcia żywności o specjalnym zdrowotnym przeznaczeniu (FOSHU – Food for Special Health Use). Pierwszym produktem zaliczonym do tej grupy był hipoalergiczny ryż.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".