Paweł Szewczyk
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Imbir, chili, czosnek - czyli czym zwalczać stan zapalny?

Czy ze stanem zapalnym mamy do czynienia jedynie w trakcie przeziębienia? Czym w ogóle jest stan zapalny? Jest to stan fizjologiczny podczas którego w organizmie następuje nadprodukcja –wywołujących i podtrzymujących zapalenia – substancji prozapalnych, takich jak tromboksany, leukotrieny, interleukiny czy prostaglandyny.

Ze stanem zapalnym mamy do czynienia nie tylko podczas choroby, zranienia czy jako reakcją po szczepieniu. Mocnym stresorem, wywołującym w organizmie stan zapalny jest trening sportowy – tak, dokładnie taki trening, jaki wykonuje każdy z nas i nasi podopieczni! Nie jest to oczywiście nic złego, gdyż właśnie dzięki zaistniałemu zapaleniu organizm regeneruje mikrouszkodzenia układu mięśniowo-szkieletowego oraz nerwowego. Dzięki niemu jesteśmy w stanie wciąż się rozwijać i przełamywać kolejne bariery. Wszystko idzie zgodnie z planem dopóki stan zapalny jest odpowiednio kontrolowany i wytłumiany przez ustrój. Co jednak dzieje się w innym wypadku – gdy zapalenie przeciąga się w czasie, warunki nie sprzyjają regeneracji, a dodatkowe treningi jedynie przeciążają organizm?

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 22  Strona 23  Strona 24  Strona 25

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Marcin Rogala
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Diety o wysokiej podaży białka

Słowo „proteiny” powstało od greckiego protos, czyli pierwszy; najważniejszy. Białko jest podstawowym składnikiem budowy organizmów żywych. Stanowi 20% masy człowieka i zajmuje drugie miejsce po wodzie. Białka to substancje wielkocząsteczkowe o skomplikowanej budowie i olbrzymiej masie. Mają naj­bogatszy skład atomowy ze wszystkich makroskładników, gdyż oprócz węgla, tlenu i wodoru zawierają duże ilości azotu i siarki. Mogą również wiązać jony wielu innych pierwiastków (np. fosfor, żelazo, cynk,...

Ewa Brzozowska
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Dieta oczyszczająca – sposób na detoksykację organizmu

Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z wieloma toksynami. Pochodzą one ze środowiska: wody, gleby, powietrza. Wiele zanieczyszczeń wprowadzamy do organizmu wraz z żywnością, jemy bowiem produkty przetworzone, pełne konserwantów, barwników, ulepszaczy. Aby wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn i szybciej pozbyć się szkodliwych związków chemicznych, warto raz na jakiś czas zastosować dietę oczyszczającą.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".