Ewa Brzozowska
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Foam roller – przyrząd do rehabilitacji i treningu

Wykonane są z różnych materiałów, o różnych grubościach i są dostępne w całej gamie kolorów. Jedne gładkie, inne z wypustkami, jeszcze inne karbowane. Ale wszystkie mają jedną zaletę. Nie są zbyt drogie i można je stosować samemu w domu, a efekty ich użytkowania mogą okazać się nieocenione. Mowa o rollerach – przyrządach do automasażu.

Współczesny sport wymusza tworzenie coraz to nowszych rozwiązań wspomagających właściwe przygotowanie zawodnika do wysiłku i niwelowanie negatywnych skutków tuż po jego zakończeniu. Rozwiązania te mają za zadanie ułatwiać procesy usprawniania w sytuacji urazu, przeciążenia, dyskomfortu narządu ruchu oraz poprawienie form regeneracji i relaksacji. Jednym z elementów, który ma szeroki zakres oddziaływania na wyżej wymienione możliwości, jest piankowa rolka (ang. foam roller).

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 20  Strona 21  Strona 22  Strona 23

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Marcin Rogala
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

10 potężnych pokarmów przeciwutleniających

Przeciwutleniacze są niezbędne do życia i odgrywają niezwykle ważną rolę w ustroju człowieka. Przede wszystkim chronią przed reaktywnymi formami tlenu, które są nieodłączną częścią wielu procesów biochemicznych nieustannie zachodzących w niemal każdej komórce ciała. Do tej szerokiej grupy groźnych molekuł, których unieszkodliwianiem zajmują się antyoksydanty, zaliczają się wolne rodniki, tlen singletowy czy nadtlenki. Głównym orężem organizmu są w tym zakresie odpowiednie enzymy, ale można je w dużym stopniu...

Marcin Rogala
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Wyłączenie owoców z jadłospisu to żywieniowy błąd

Owoce to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych składników naszej diety. Wraz z warzywami pełnią niezwykle istotną rolę, będąc podstawowym źródłem witamin, mikroelementów, przeciw­utleniaczy i błonnika w prawidłowo skomponowanej diecie. Przez niektórych, niestety, są one mocno marginalizowane. Pół biedy, jak ktoś panicznie boi się cukru i zamiast owoców spożywa jeszcze więcej warzyw. Najgorzej, jeśli produktów z obu grup wcale nie ma w diecie. Wyłączanie owoców z jadłospisu zawsze...

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".