Paweł Szewczyk
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Diety popularne, często skuteczne, ale czy zdrowe?

W dzisiejszych czasach z pewnością każdy słyszał stwierdzenie „dieta”. Często jednak błędnie uznawane jest ono za pewien bardzo ortodoksyjny sposób żywienia lub też różnorakie niedoborowe systemy żywieniowe.

Realnie rzecz ujmując, dieta jest ogólnym sposobem odżywiania, a wyróżnić możemy cztery główne jej „rodzaje”:

  • dieta zwyczajowa,
  • dieta alternatywna,
  • dieta lecznicza,
  • dieta doświadczalna.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 16  Strona 17  Strona 18  Strona 19

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Marcin Rogala
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

10 zasad zdrowego śniadania

„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – to chińskie przysłowie zna niemal każdy. Jest w nim dużo prawdy i na jego podstawie od razu nasuwa się kilka cech, jakimi powinno się charakteryzować śniadanie idealne

Marcin Rogala
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Żywność funkcjonalna w sporcie

Współczesna koncepcja żywności funkcjonalnej powstała w Japonii w 1984 r. wraz z rozpoczęciem specjalnego programu pracy nad tą dziedziną rynku spożyw­czego. Efektem programu było stworzenie pojęcia żywności o specjalnym zdrowotnym przeznaczeniu (FOSHU – Food for Special Health Use). Pierwszym produktem zaliczonym do tej grupy był hipoalergiczny ryż.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".