Marcin Rogala
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Diety o wysokiej podaży białka

Słowo „proteiny” powstało od greckiego protos, czyli pierwszy; najważniejszy. Białko jest podstawowym składnikiem budowy organizmów żywych. Stanowi 20% masy człowieka i zajmuje drugie miejsce po wodzie. Białka to substancje wielkocząsteczkowe o skomplikowanej budowie i olbrzymiej masie. Mają naj­bogatszy skład atomowy ze wszystkich makroskładników, gdyż oprócz węgla, tlenu i wodoru zawierają duże ilości azotu i siarki. Mogą również wiązać jony wielu innych pierwiastków (np. fosfor, żelazo, cynk, selen, kobalt czy miedź), aby spełniać najbardziej skomplikowane funkcje biologiczne.

Dzięki możliwości tworzenia skomplikowanych przestrzennych struktur, białko pełni w organizmie rozmaite role. Najważniejszą z naszego punktu widzenia jest umożliwienie ruchu. Białko tworzy miofilamenty, które przesuwając się względem siebie, dzięki dostarczonej im energii, pozwalają poruszać się ciału człowieka. Białko pełni funkcję strukturalną, budując stawy, ścięgna, włosy i częściowo kości. Wszystko to dzięki niezwykłej strukturze takich polimerów, jak kolagen, elastyna czy keratyna. Fundamentalną funkcją białek jest kataliza chemiczna. To enzymom zawdzięczamy większość reakcji biochemicznych zachodzących w naszych organizmach. Białka zajmują się transportem ważnych związków. Jako przykład można podać hemoglobinę dostarczającą tlen do wszystkich tkanek i odprowadzającą do płuc dwutlenek węgla. Kolejną funkcją jest magazynowanie (np. żelaza przez ferrytynę). Białka uczestniczą w wytwarzaniu i przekazywaniu impulsów nerwowych. Są podstawowymi buforami wielu płynów organizmu, czyli ich rolą jest utrzymanie odpowiedniego odczynu pH. Immunoglobuliny mają olbrzymie znaczenie w walce z niepożądanymi gośćmi w naszych ciałach. W końcu białka pełnią rolę regulacyjną. Bardzo wiele hormonów ma budowę białkową. Ostatnią funkcją, często dominującą w dietach o dużej zawartości białka, jest dostarczanie energii.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 16  Strona 17  Strona 18

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Ewa Brzozowska
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Dieta oczyszczająca – sposób na detoksykację organizmu

Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z wieloma toksynami. Pochodzą one ze środowiska: wody, gleby, powietrza. Wiele zanieczyszczeń wprowadzamy do organizmu wraz z żywnością, jemy bowiem produkty przetworzone, pełne konserwantów, barwników, ulepszaczy. Aby wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn i szybciej pozbyć się szkodliwych związków chemicznych, warto raz na jakiś czas zastosować dietę oczyszczającą.

Paweł Szewczyk
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Imbir, chili, czosnek - czyli czym zwalczać stan zapalny?

Czy ze stanem zapalnym mamy do czynienia jedynie w trakcie przeziębienia? Czym w ogóle jest stan zapalny? Jest to stan fizjologiczny podczas którego w organizmie następuje nadprodukcja –wywołujących i podtrzymujących zapalenia – substancji prozapalnych, takich jak tromboksany, leukotrieny, interleukiny czy prostaglandyny.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".