Ewa Brzozowska
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Dieta oczyszczająca – sposób na detoksykację organizmu

Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z wieloma toksynami. Pochodzą one ze środowiska: wody, gleby, powietrza. Wiele zanieczyszczeń wprowadzamy do organizmu wraz z żywnością, jemy bowiem produkty przetworzone, pełne konserwantów, barwników, ulepszaczy. Aby wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn i szybciej pozbyć się szkodliwych związków chemicznych, warto raz na jakiś czas zastosować dietę oczyszczającą.

Codzienna dieta – bogata w wysoko przetworzone produkty, używki, a także niedobór snu, wszechobecny stres, zanieczyszczenia powietrza czy skażenia środowiska – to czynniki decydujące o gromadzeniu się w naszych organizmach coraz większej ilości toksyn (m.in. metali ciężkich, pestycydów, herbicydów, dioksyn, aflatoksyn). Również w organizmie w wyniku metabolizmu powstają tzw. toksyny endogenne. Wymienia się tu substancje, takie jak: bilirubina, kreatynina i kwas mlekowy. Zaliczamy do nich również substancje powstałe w wyniku nadprodukcji lub niedoboru pewnych substancji, takich jak neuroprzekaźniki czy hormony. Ilość i różnorodność toksyn występujących w środowisku, które dostają się do ustroju ludzkiego, w pewnym momencie przekracza możliwości fizjologicznej detoksykacji. W efekcie substancje toksyczne gromadzą się w organizmie. Ich nadmiar prowadzi do osłabienia odporności organizmu, a w konsekwencji do zaburzeń w przemianach biochemicznych, co w dalszym etapie zaburza równowagę regulacyjną organizmu. W efekcie pojawia się ciągłe zmęczenie, natomiast spadek odporności przyczynia się do ostrych infekcji, a w skrajnym przypadku – schorzeń przewlekłych. Objawem zaburzenia funkcji regulacyjnych organizmu są również zaburzenia trawienne, bezsenność lub huśtawki nastroju, ale również problemy ze skórą, cellulit, otyłość, spadek libido. Remedium na taki stan rzeczy są coraz bardziej popularne diety oczyszczające organizm.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 19  Strona 20  Strona 21

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Marcin Rogala
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Diety o wysokiej podaży białka

Słowo „proteiny” powstało od greckiego protos, czyli pierwszy; najważniejszy. Białko jest podstawowym składnikiem budowy organizmów żywych. Stanowi 20% masy człowieka i zajmuje drugie miejsce po wodzie. Białka to substancje wielkocząsteczkowe o skomplikowanej budowie i olbrzymiej masie. Mają naj­bogatszy skład atomowy ze wszystkich makroskładników, gdyż oprócz węgla, tlenu i wodoru zawierają duże ilości azotu i siarki. Mogą również wiązać jony wielu innych pierwiastków (np. fosfor, żelazo, cynk,...

Paweł Szewczyk
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Imbir, chili, czosnek - czyli czym zwalczać stan zapalny?

Czy ze stanem zapalnym mamy do czynienia jedynie w trakcie przeziębienia? Czym w ogóle jest stan zapalny? Jest to stan fizjologiczny podczas którego w organizmie następuje nadprodukcja –wywołujących i podtrzymujących zapalenia – substancji prozapalnych, takich jak tromboksany, leukotrieny, interleukiny czy prostaglandyny.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".