Marcin Rogala
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Co pić podczas treningu?

Nie ulega wątpliwości, że odpowiednia podaż płynów to jeden z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Na podstawie przeprowadzonych badań i obserwacji uznaje się, że optymalna ilość wody to 1 ml na każdą wydatkowaną albo spożytą kilokalorię lub 30-40 ml na każdy kilogram masy ciała. Jednocześnie, wiele czynników, takich jak wysoka temperatura otoczenia, dieta bogata w białko czy wysiłek fizyczny, może zwiększyć zapotrzebowanie na płyny. Intensywny trening wpływa na funkcjonowanie organizmu, więc w czasie jego trwania trzeba szczególnie zadbać o optymalne nawodnienie organizmu.

Czy zwykła woda wystarczy? 

Większość osób uważa, że najzdrowszym płynem jest woda mineralna. Woda idealnie nadaje się do codziennego uzupełniania płynów, także w trakcie lekkiego lub średnio intensywnego treningu. Woda nie zawiera żadnych dodatków pod postacią cukru czy substancji z listy E, a dostarcza cenne minerały, jak wapń i magnez. Podczas lekkiego treningu straty pierwiastków nie są zbyt duże, czyli pocimy się krótko i niezbyt mocno, nie musimy więc martwić się o ich uzupełnianie. Woda mineralna jest lepszym wyborem niż woda źródlana, gdyż zawiera zwykle więcej cennych mikroelementów (w przedziale 500-1000 mg jonów na litr, produkt może wymiennie mieć jedną z tych nazw, ale woda mineralna musi się odznaczać stałym składem pierwiastkowym). Wiele osób nie lubi neutralnego smaku wody. Mogą one pić wody wysoko zmineralizowane o znacznie wyrazistych walorach smakowych, dostarczając w ten sposób jeszcze więcej mikroelementów, ale należy pamiętać, że taki produkt nie jest polecany dla dzieci i osób z nadciśnieniem. Dopuszczalne są także zdrowe dodatki smakowe jak cytryna, mięta, a także rzadko używany, ale nadający ciekawej słodyczy cynamon. 

Wszystko zmienia proces pocenia się 

Woda mineralna musiałaby należeć do bardzo wysoko zmineralizowanych, żeby można było mówić o wyrównywaniu, choć w niewielkim stopniu, strat elektrolitów spowodowanych intensywnym poceniem się. Utrata wody przez skórę zachodzi nieustannie, a głównym zadaniem tego procesu jest termoregulacja. Temperatura ciała musi pozostać w bardzo wąskich granicach, aby wszystkie procesy przebiegały z maksymalną wydajnością. Jeśli 42 poddamy organizm czynnikom powodującym produkcję ciepła lub znajdziemy się w ciepłym miejscu, dzięki utracie wody zachowamy stałą temperaturę ciała.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 41  Strona 42  Strona 43

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Marcin Rogala
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Naturalne spalacze tłuszczu Czy wierzyć w ich skuteczność?

W obecnym świecie atrakcyjna i wysportowana sylwetka ma tak duże znacznie, jakiego chyba nigdy nie miała. Wszyscy chcemy, by nasze ciało wyglądało zdrowo, czyli miało jak najmniej tkanki tłuszczowej. W tej walce nie jesteśmy osamotnieni. Półki sklepów z suplementami, a coraz częściej także aptek, uginają się od produktów ułatwiających spalanie podskórnych zapasów energetycznych. Producenci obiecują niesamowitą skuteczność i każą sobie słono płacić za kilkutygodniową kurację. Jeżeli jednak dokładnie przyjrzymy...

Barbara Herok
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Suplementacja w diecie aktywnej mamy

W życiu każdego z nas są momenty, gdy organizm potrzebuje większej niż zwykle ilości składników odżywczych. W przypadku kobiet, takim czasem jest niewątpliwie okres ciąży i karmienia piersią. Prawidłowa podaż składników energetycznych, budulcowych, witamin oraz makro- i mikroskładników mineralnych w tym okresie jest konieczna do prawidłowego rozwoju dziecka, ale również zachowania zdrowia matki. Czy w takim wypadku dieta jest w stanie zapewnić nam te wszystkie składniki? Czy konieczna będzie suplementacja? Jeśli tak,...

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".