Ilona Drzewiecka
marzec-kwiecień | 2 (7) 2017

Antybiotyki w mięsie – bać się, czy nie?

W ostatnim czasie uwagę zwracają raporty i badania, które informują o nadużywaniu lub nielegalnym zastosowaniu antybiotyków w mięsie. Jednocześnie naukowcy dostarczają coraz to nowych informacji o ich niekorzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Rodzi się zatem pytanie: jeść mięso, czy nie? A jeśli już, to jakie wybierać?

Niekorzystne działanie antybiotyków

Pod pojęciem antybiotyki, czyli „substancje przeciwbakteryjne” kryją się antybiotyki, sulfonamidy i chinoliny. Substancje przeciwbakteryjne, które mogą występować w paszy lub żywności, są zaliczane do bezwzględnych zagrożeń chemicznych. Tymczasem, nowoczesne metody hodowli powodują, że wzrasta zapotrzebowanie na leki weterynaryjne, w tym antybiotyki. Stosuje się je w stały sposób jako dodatek do pasz o nazwie ASW (antybiotykowy stymulator wzrostu) w celu przyspieszenia rozwoju i zwiększenia masy ciała hodowanych zwierząt.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 36  Strona 37  Strona 38  Strona 39  Strona 40

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Paulina Smoczyńska
marzec-kwiecień | 2 (7) 2017

Najedzona i wyspana

Barbara Herok
marzec-kwiecień | 2 (7) 2017

Anemia. Jak wyleczyć ją dietą

Osłabienie organizmu, problemy z koncentracją czy powtarzające się duszności – to najczęściej bagatelizowane symptomy, które mają nas informować o pojawiającej się niedokrwistości. Anemia jest jedną z najczęściej występujących chorób, której przyczyną są m.in. czynniki żywieniowe, tj. niedostateczna ilość żelaza, witaminy B12 czy kwasu foliowego w diecie.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".