Barbara Herok
marzec-kwiecień | 2 (7) 2017

Anemia. Jak wyleczyć ją dietą

Osłabienie organizmu, problemy z koncentracją czy powtarzające się duszności – to najczęściej bagatelizowane symptomy, które mają nas informować o pojawiającej się niedokrwistości. Anemia jest jedną z najczęściej występujących chorób, której przyczyną są m.in. czynniki żywieniowe, tj. niedostateczna ilość żelaza, witaminy B12 czy kwasu foliowego w diecie.

Żyjemy w czasach, gdy dostęp do większości dóbr materialnych, w tym produktów spożywczych, jest bardzo ułatwiony w porównaniu z sytuacją, która miała miejsce jeszcze kilkanaście lat temu. Szybkie tempo życia i związany z tym brak czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków, źle zbilansowana dieta, niskiej jakości produkty, których używamy oraz codzienny stres, używki czy problemy z trawieniem i wchłanianiem powodują, że coraz częściej zmagamy się z chorobami, których przyczyną są niedobory podstawowych składników odżywczych. Niedokrwistość, potocznie nazywana anemią, jest stanem, kiedy liczba erytrocytów (czerwonych krwinek) oraz poziom hemoglobiny we krwi znajdują się poniżej dolnej granicy normy określonej dla poszczególnych grup ludności. Hemoglobina będąca barwnikiem erytrocytów, odpowiedzialna jest za transport tlenu do komórek i tkanek. W chwili gdy mamy jej za mało, dochodzi do sytuacji, kiedy tkanki obwodowe są niewystarczającego dotlenione, co przekłada się na objawy anemii. Biorąc pod uwagę czynniki żywieniowe, wyróżnić możemy niedokrwistość z niedoboru żelaza oraz niedokrwistość megaloblastyczną, której przyczyną jest zbyt mała ilość witaminy B12 i/lub kwasu foliowego w organizmie.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 41  Strona 42  Strona 43  Strona 44  Strona 45

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Paulina Smoczyńska
marzec-kwiecień | 2 (7) 2017

Najedzona i wyspana

Ilona Drzewiecka
marzec-kwiecień | 2 (7) 2017

Antybiotyki w mięsie – bać się, czy nie?

W ostatnim czasie uwagę zwracają raporty i badania, które informują o nadużywaniu lub nielegalnym zastosowaniu antybiotyków w mięsie. Jednocześnie naukowcy dostarczają coraz to nowych informacji o ich niekorzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Rodzi się zatem pytanie: jeść mięso, czy nie? A jeśli już, to jakie wybierać?

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".