Marcin Rogala
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

10 zasad zdrowego śniadania

„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – to chińskie przysłowie zna niemal każdy. Jest w nim dużo prawdy i na jego podstawie od razu nasuwa się kilka cech, jakimi powinno się charakteryzować śniadanie idealne

Badania naukowe wielokrotnie potwierdziły znaczenie pierwszego posiłku. Jest on jedzony po najdłuższym poście w ciągu doby, więc można go porównać do tankowania po długiej podróży. Wielu dietetyków postrzega śniadanie jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Sam fakt jego spożywania w znaczącym stopniu wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną nie tylko w godzinach porannych, ale na przestrzeni całej doby.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 10  Strona 11  Strona 12

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Marcin Rogala
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Żywność funkcjonalna w sporcie

Współczesna koncepcja żywności funkcjonalnej powstała w Japonii w 1984 r. wraz z rozpoczęciem specjalnego programu pracy nad tą dziedziną rynku spożyw­czego. Efektem programu było stworzenie pojęcia żywności o specjalnym zdrowotnym przeznaczeniu (FOSHU – Food for Special Health Use). Pierwszym produktem zaliczonym do tej grupy był hipoalergiczny ryż.

Paweł Szewczyk
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Diety popularne, często skuteczne, ale czy zdrowe?

W dzisiejszych czasach z pewnością każdy słyszał stwierdzenie „dieta”. Często jednak błędnie uznawane jest ono za pewien bardzo ortodoksyjny sposób żywienia lub też różnorakie niedoborowe systemy żywieniowe.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".