Marcin Rogala
lipiec-sierpień | 4 (9) 2017

10 produktów dla zdrowia Twojego mężczyzny

Odpowiedni dobór żywności to jeden z podstawowych czynników determinujących nasze prawidłowe funkcjonowanie i dobre samopoczucie. Jedzenie powinno się odznaczać odpowiednim bilansem makroskładników, niskim stopniem przetworzenia, wysoką jakością i właściwą zawartością wszelkich nieenergetycznych cząstek, czyli witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Na ogół zaleca się taką samą dietę zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn, ale można wybrać poszczególne składniki jadłospisu, które zawierają substancje bardziej korzystne dla panów niż dla pań. Różnimy się przecież od siebie znacząco. Układ sercowo-naczyniowy kobiet i mężczyzn potrzebuje podobnych składników, ale potrzebne nam są inne substancje, aby prawidłowo przebiegała produkcja hormonów płciowych i prawidłowo działał układ rozrodczy. Na kolejnych stronach skarbnica składników dobroczynnych dla zdrowia mężczyzny.

1. Żółtka jaj

Wszystkie przedstawione niżej produkty odznaczają się dużą gęstością odżywczą, którą wyznaczamy, podliczając ilość witamin, mikroelementów oraz innych cennych składników nieenergetycznych i dzieląc ją przez zawartość kalorii. Pod tym względem, żółtka są niekwestionowanym liderem, mimo że zawierają sporo tłuszczu. Stanowią przecież najważniejszą część ogromnej komórki jajowej, która musi całkowicie zaspokoić potrzeby w pierwszym okresie życia pisklęcia. Żółtka to cenne źródło wielu witamin, mikroelementów i innych substancji odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów organizmu.

Drugim ważnym składnikiem – nie tylko dla mężczyzn – jest pełnowartościowe białko. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że żółtko zawiera więcej tego składnika niż białko jaja. Proteiny to jedyny makroskładnik, którego organizm nie potrafi magazynować, więc jego pełnowartościowe źródło powinno stanowić bazę każdego posiłku. Mężczyźni potrzebują więcej białka niż kobiety, ponieważ mają więcej tkanki mięśniowej. Ponadto, wielu panom zależy na zwiększeniu masy mięśniowej. Relatywnie wysokie spożycie pełnowartościowego białka to warunek budowania mięśni, a jajko należy do najlepszych źródeł tego makroskładnika.

Żółtko od wielu dziesięcioleci jest na cenzurowanym. Był okres, kiedy WHO zalecała zjadanie jedynie dwóch całych jaj tygodniowo. Miało to miejsce 1 16 w czasach największej nienawiści środowiska dietetyków do cholesterolu, bo należy pamiętać, że żółtko jest ważnym źródłem tego lipidu, gdyż zawiera go aż 200 mg. Żółtko ma pięciokrotnie więcej cholesterolu niż masło i dwa razy więcej niż kurza pierś. Obecnie zmienia się podejście do cholesterolu, a WHO podwyższyło normę do 10 żółtek tygodniowo. Naukowcy już wiedzą, że spożycie cholesterolu ma mały wpływ na wzrost stężenia tego lipidu we krwi. O wiele większe znaczenie ma styl życia i spożywanie innych składników pokarmowych, czyli błonnika, pożytecznych bakterii czy zdrowych kwasów tłuszczowych.

Negatywne postrzeganie pokarmów bogatych w cholesterol nie powinno dotyczyć żółtek, gdyż zawierają one także lecytynę, która jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jej dodatkowym zadaniem jest gospodarowanie cholesterolem. Udowodniono, że lecytyna obniża poziom LDL, podwyższając jednocześnie dobroczynny HDL. Należy także pamiętać, że to właśnie z cholesterolu powstaje testosteron. Przy zdrowym trybie życia i zbyt zdrowej diecie, wątroba może produkować za mało tego lipidu, co negatywne wpłynie na produkcję najważniejszego androgenu. W świadomości społecznej istnieje przekonanie, że spożywanie jajek pozytywnie wpływa na produkcję testosteronu i potencję, co potwierdzają badania naukowe. 

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 15  Strona 16  Strona 17  Strona 18

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Marcin Rogala
lipiec-sierpień | 4 (9) 2017

Woda wodzie nierówna, którą z nich wybrać na lato?

Na pytanie, jaki jest najważniejszy składnik diety, niektórzy odpowiedzą, że jest nim białko, będące jedynym makroskładnikiem, którego organizm nie potrafi magazynować. Inni wskażą węglowodany, które są podstawowym źródłem energii, a jeszcze inni wspomną o warzywach i owocach, ponieważ właśnie ta grupa pokarmów stanowi dietetyczną podstawę w nowej piramidzie zdrowego żywienia. Jeden składnik naszego pokarmu wyprzedza jednak całą tę trójkę, a mowa oczywiście o wodzie.

Jakub Jelonek
lipiec-sierpień | 4 (9) 2017

Dlaczego, mimo zmęczenia, jesteśmy szczęśliwi?

O endorfinach słyszał chyba każdy z nas, a nawet jeśli nie, to pewnie nieraz zdarzyło się nam odczuć ich działanie na własnej skórze. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego w naszym organizmie syntetyzowane są przeróżne substancje, które, według najnowszych teorii naukowych, zostały stworzone przez ewolucję po to, aby zachęcić nas do aktywności fizycznej.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".