Marcin Rogala
listopad-grudzień | 1 (6) 2016

10 pokarmów dla twojego mózgu

Mózg pochłania około 20% spożytych kalorii i zaabsorbowanego przez płuca tlenu, a stanowi jedynie 2% masy ciała. Zużywa zatem dziesięciokrotnie więcej glukozy i tlenu niż reszta organizmu. To pozwala wyobrazić sobie, jak energochłonne jest nasze centrum dowodzenia, i jak bardzo trzeba się starać, aby je odpowiednio zaopatrywać.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 19  Strona 20  Strona 21

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Ewa Brzozowska-Wicherek
listopad-grudzień | 1 (6) 2016

15 porad jak uniknąć kłopotów żołądkowych

Żaneta Michalak
listopad-grudzień | 1 (6) 2016

Nie przes(ł)adzaj (z) fruktozą

Co statystyczny Polak może wiedzieć o fruktozie? Pierwsze, co przychodzi na myśl, to zapewne: „ten cukier zawarty jest w owocach” i jest to prawda, przynajmniej częściowo. Fruktozę dostarczamy bowiem zarówno z miodu i nektarów kwiatowych, ale zazwyczaj jej źródłem są dla nas owoce.

Zobacz więcej artykułów z działu "Warsztat dietetyka".