Marcin Rogala
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Witamina D – wszystko co chcesz i powinieneś o niej wiedzieć!

Witaminy to grupa egzogennych substancji chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W definicji tej kluczową rolę odgrywa przymiotnik „egzogenny”. Oznacza to bowiem, że sami nie możemy syntetyzować tych związków i musimy je dostarczyć z zewnątrz. Z czasem odkryto jednak, że żywność nie jest jedynym źródłem witamin, gdyż w pewnym stopniu niektóre z nich możemy w swoisty sposób otrzymać z wewnątrz. Niewielka ilość tych niezbędnych do życia substancji jest produkowana przez florę bakteryjną „zamieszkującą” nasze jelita i w tym rejonie wchłaniana. Szczególny przypadek stanowi witamina D, gdyż wszystkie potrzeby organizmu mogą zostać zaspokojone przez produkcję w skórze.

Z drugiej strony, nie biorąc pod uwagę działania promieni słonecznych, bez szczególnej dbałości o odpowiedni dobór pokarmów niemal niemożliwe jest zapewnienie odpowiedniej podaży tego związku wraz z dietą. Dochodzi do paradoksu. Substancja, której produkcja nie stanowi dla organizmu większego problemu, pozostaje najbardziej deficytowa spośród całej rodziny witamin.

Z chemicznego punktu widzenia witamina D to grupa około dziesięciu rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych organicznych związków chemicznych, które w organizmie mogą być przekształcone w aktywną biologicznie postać hormonalną. Podstawową rolę odgrywają dwa z nich: ergokalcyferol (witamina D2) naturalnie występujący w organizmach roślinnych oraz cholekalcyferol (witamina D3), którego źródłem są produkty zwierzęce. Spożywcze źródła witaminy D tracą na znaczeniu w okresie letnim, gdyż dzięki działaniu promieni słonecznych (UVB) w skórze z pochodnej cholesterolu powstaje witamina D3. Następnie, dzięki przemianom w wątrobie i nerkach, syntetyzowany jest kalcytriol, czyli najaktywniejsza hormonalna postać tego związku. Najważniejsza rola witaminy D to regulacja metabolizmu wapnia oraz fosforu w układzie kostnym.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 36  Strona 37  Strona 38

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Paweł F. Nowak
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Zdrowy styl życia - czyli jaki?

Niesłabnąca moda na zdrowie, aktywność, zdrowy sposób życia obserwowana jest we wszystkich środowiskach społecznych cywilizowanego świata. Coraz więcej osób jest zainteresowanych zdrowym stylem życia, co widać chociażby po rosnącej liczbie tematycznych portali internetowych czy telewizyjnych kanałów lifestylowych. Zdrowy styl życia jest domeną ludzi sukcesu, którzy dbają o siebie i chcą kierować swoim życiem, biorąc odpowiedzialność za swoje decyzje.

Marcin Rogala
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Diety o wysokiej podaży białka

Słowo „proteiny” powstało od greckiego protos, czyli pierwszy; najważniejszy. Białko jest podstawowym składnikiem budowy organizmów żywych. Stanowi 20% masy człowieka i zajmuje drugie miejsce po wodzie. Białka to substancje wielkocząsteczkowe o skomplikowanej budowie i olbrzymiej masie. Mają naj­bogatszy skład atomowy ze wszystkich makroskładników, gdyż oprócz węgla, tlenu i wodoru zawierają duże ilości azotu i siarki. Mogą również wiązać jony wielu innych pierwiastków (np. fosfor, żelazo, cynk,...

Zobacz więcej artykułów z działu "Suplementacja w sporcie".