Natalia Grzebisz
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Od przesilenia do odkwaszenia

Reklamy lekarstw i suplementów diety robią wrażenie, ale bynajmniej nie dlatego, że są błyskotliwe czy efektowne. Wiele osób po nich choruje, niektórzy nagle słabną i stają się podatni na wszelkie infekcje.

W okresie letnim królują preparaty na poparzenia, ugryzienia i wariacje żołądkowe. Zgadza się: statystyczny Polak w tym czasie wyjeżdża tam gdzie jest woda (mnóstwo komarów), słońce („pani Halinka nie może być bardziej opalona od nas po urlopie”) i „dobre” jedzenie (rozumiane jako brak umiaru, niekierowanie się zasadami rozsądku). Później następuje okres jesienno-zimowy. Nawet reklamodawcy nie muszą się wiele natrudzić. Odbiorców dostają niejako na tacy. Przeziębienia, grypy – przed panującą epidemią nie jest łatwo się ustrzec, Zima jednak za nami, do letniego urlopu jeszcze szmat czasu, dlatego warto zająć się tym, co jest na czasie.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 38  Strona 39  Strona 40

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Ewa Brzozowska
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Specyfikacja żywienia w okresie treningów i zawodów

Uzyskanie najlepszych wyników w czasie zawodów wymaga, oprócz wielu innych zabiegów, właściwego żywienia przed, w czasie trwania i po zawodach. Właściwe rozplanowanie posiłków pozwala utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, zwiększać efektywność w trakcie wysiłku, a także skraca czas potrzebny na regenerację po cięższych sesjach treningowych czy startach w zawodach.

Marcin Rogala
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

10 zasad zdrowego śniadania

„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – to chińskie przysłowie zna niemal każdy. Jest w nim dużo prawdy i na jego podstawie od razu nasuwa się kilka cech, jakimi powinno się charakteryzować śniadanie idealne

Zobacz więcej artykułów z działu "Suplementacja w sporcie".