Jakub Jelonek
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Glutation - tajemniczy antyoksydant

O glutatione krąży wiele niejasnych informacji. Według niektórych z nich może on przeciwdziałać chorobom serca, opóźniać starzenie się, wspomagać leczenie niektórych chorób neurologicznych, a nawet przeciwdziałać nowotworom. Wiele osób docenia również działanie glutationu w sporcie, gdyż może on przyspieszać potreningową regenerację organizmu. Niepodważalną natomiast prawdą jest to, że jest to bardzo silny antyoksydant, pozwalający skutecznie eliminować wolne rodniki powstające w naszym organizmie z przeróżnych powodów. Jak więc działa glutation i w jaki sposób możemy poprawić jego dostępność?

Glutation jest powszechnie znany w medycynie ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających i detoksyfikacyjnych. Jest białą, krystaliczną substancją, nietrwałą w zwykłej temperaturze i poza organizmem. Występuje powszechnie w komórkach roślinnych i zwierzęcych. Najogólniej mówiąc, glutation to białko składające się z trzech reszt aminokwasowych: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Powstaje w organizmie w komórkach w obecności witaminy C i N-acetylocysteiny (NAC). Można dostarczać glutation z zewnątrz, choć zdania o jego wchłanialności są podzielone. Część badań twierdzi wręcz, że jego wchłanialność z pożywienia jest bardzo niska, więc należy suplementować raczej jego prekursory. Cząsteczka glutationu posiada trzy grupy decydujące o biologicznym znaczeniu tego związku, są to: grupa tiolowa, czyli siarkowa (-SH), wiązanie γ-glutamylowe oraz dwie grupy karboksylowe (-COOH).

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 36  Strona 37  Strona 38  Strona 39

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Ewa Brzozowska
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Składniki mineralne oraz witaminy w diecie sportowca

Rola jaką pełnią witaminy oraz składniki mineralne w naszym organizmie jest nieoceniona. Szczególnie wysokie zapotrzebowanie na te składniki pokarmowe obserwuje się w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego. Niedobór określonych witamin i minerałów może pociągać za sobą wydłużony czas odnowy rezerw energetycznych w mięśniach, spowalniać odbudowę tkanek oraz przyczyniać się do spadku ogólnej wydolności psychofizycznej

Marcin Rogala
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

10 potężnych pokarmów przeciwutleniających

Przeciwutleniacze są niezbędne do życia i odgrywają niezwykle ważną rolę w ustroju człowieka. Przede wszystkim chronią przed reaktywnymi formami tlenu, które są nieodłączną częścią wielu procesów biochemicznych nieustannie zachodzących w niemal każdej komórce ciała. Do tej szerokiej grupy groźnych molekuł, których unieszkodliwianiem zajmują się antyoksydanty, zaliczają się wolne rodniki, tlen singletowy czy nadtlenki. Głównym orężem organizmu są w tym zakresie odpowiednie enzymy, ale można je w dużym stopniu...

Zobacz więcej artykułów z działu "Suplementacja w sporcie".