listopad-grudzień | 1 (6) 2016

Jadłospis 2000 kcal

Wartość kaloryczna: 2009,45 kcal = 8407,74 kJ

Śniadanie

owsianka

30 g borówka amerykańska
30 g płatki owsiane
10 g jagody goji
250 g jogurt naturalny, 2% tłuszczu

Drugie śniadanie

kanapki

5 g szczypiorek
30 g sałata rzymska
50 g polędwica sopocka
1 szt. (150 g) pomidor
4 kromki (140 g) chleb graham
1 szt. (200 g) jabłko

Obiad

faszerowane kieszenie z piersi indyka z kaszą gryczaną i parowanymi brokułami

75 g kasza gryczana
100 g mięso z piersi indyka, bez skóry
10 g oliwa z oliwek
250 g brokuły
60 g ser mozzarella light
0,5 szt. (30 g) ogórek kwaszony
0,5 szt. (30 g) cebula

Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Nacinamy w formę kieszeni. Z oliwy, cebuli siekanej w piórka/kostkę, ogórka krojonego w kostkę i świeżych ziół tworzymy farsz. Wypełniamy kieszenie, po czym zaszywamy je bądź „zamykamy” wykałaczkami. Obsmażamy. Podajemy z kaszą gryczaną gotowaną al dente.

Kolacja

faszerowana papryka

50 g ryż brązowy

250 g papryka czerwona

10 g olej rzepakowy

25 g kasza gryczana

100 g wątróbka kurczaka

100 g passata z pomidorów

1 szt. (60 g) cebula

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy z cebulką na oleju. Ryż wrzucamy na parę minut do wrzątku, odcedzamy. Niech pozostanie półsurowy. Wszystkie składniki farszu mieszamy, dodając passatę. Wypełniamy papryki. Pieczemy w piekarniku do miękkości.

Energia z tłuszczu

24,80 %

Energia z węglowodanów

51,41 %

Energia z białka

23,79 %

Energia z sacharozy

2,90 %

Tłuszcz ogółem

55,37 g

Cholesterol ogółem

480,50 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone

11,50 g - 20,77 %

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

21,31 g - 38,49 %

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

11,15 g - 20,13 %

Białko ogółem

W tym:

zwierzęce

roślinne

119,50 g

70,09 g

49,41 g

Składniki mineralne

Sód

Wapń

Potas

Fosfor

Magnez

Żelazo

Mangan

Cynk

Miedź

1 919,00 mg

1 063,15 mg

5 019,81 mg

2 481,10 mg

650,90 mg

24,91 mg

8,98 mg

19,26 mg

1,98 mg

Witaminy

A

Ekiwalent retinolu

Retinol

ß-karoten

D

C

B1

B2

B6

Biotyna

Niacyna

11 363,52 µg

9 448,40 µg

12 573,80 µg

0,52 µg

679,46 mg

2,74 mg

4,86 mg

4,50 mg

0,00 mg

36,71 mg

[ . . . ]

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 3  Strona 4  Strona 5

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

listopad-grudzień | 1 (6) 2016

Rehabilitacja na fali

Rehabilitacja obecnie przeżywa dynamiczny rozwój. Korzystają z niej nie tylko ludzie, którzy doznali urazu, lecz także osoby ze schorzeniami neurologicznymi oraz sportowcy, chcący zapobiec kontuzjom.

listopad-grudzień | 1 (6) 2016

Połączenie kompetencji

Zobacz więcej artykułów z działu "Rozgrzewka".