styczeń-luty | 1 (1) 2016

Zaburzenia odżywiania: ortoreksja, anoreksja, bulimia

Współcześnie bardzo dużo mówimy o odżywianiu się, zdrowym i smacznym odżywianiu się. Telewizje prześcigają się w produkcji kolejnych programów kulinarnych, a w sklepach półki uginają się od poradników zdrowego żywienia i książek kucharskich. Korzystanie z usług dietetyków i cateringu dietetycznego również zyskało na popularności. Świadomość ludzi dotycząca wpływu spożywanych produktów na zdrowie zwiększa się, co jest pozytywnym zjawiskiem.

Pomimo tej tendencji, specjaliści biją na alarm, ponieważ liczba ludzi, których stosunek do jedzenia jest daleki od zdrowego, rośnie w zastraszającym tempie. Kiedy zatem zwykła dbałość o sylwetkę i zdrowie przeradza się w coś niebezpiecznego? Wtedy gdy zaczyna wymykać się spod kontroli, a jedzenie i masa ciała stają się obsesją.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 39  Strona 40  Strona 41

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Paweł F. Nowak
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Zdrowy styl życia - czyli jaki?

Niesłabnąca moda na zdrowie, aktywność, zdrowy sposób życia obserwowana jest we wszystkich środowiskach społecznych cywilizowanego świata. Coraz więcej osób jest zainteresowanych zdrowym stylem życia, co widać chociażby po rosnącej liczbie tematycznych portali internetowych czy telewizyjnych kanałów lifestylowych. Zdrowy styl życia jest domeną ludzi sukcesu, którzy dbają o siebie i chcą kierować swoim życiem, biorąc odpowiedzialność za swoje decyzje.

Marcin Rogala
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Diety o wysokiej podaży białka

Słowo „proteiny” powstało od greckiego protos, czyli pierwszy; najważniejszy. Białko jest podstawowym składnikiem budowy organizmów żywych. Stanowi 20% masy człowieka i zajmuje drugie miejsce po wodzie. Białka to substancje wielkocząsteczkowe o skomplikowanej budowie i olbrzymiej masie. Mają naj­bogatszy skład atomowy ze wszystkich makroskładników, gdyż oprócz węgla, tlenu i wodoru zawierają duże ilości azotu i siarki. Mogą również wiązać jony wielu innych pierwiastków (np. fosfor, żelazo, cynk,...

Zobacz więcej artykułów z działu "Psychodietetyka".