Marta Chalimoniuk
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Healthism rozrasta się dynamicznie

Rozwijanie świadomości na temat zdrowia jest ważne i zalecane. Podobnie zmiana niezdrowych nawyków na takie, które służą naszemu organizmowi, gdy rezygnujemy z wysoko przetworzonych produktów, naszpikowanych barwnikami, konserwantami, tłuszczem utwardzonym, cukrem czy syropem glukozowo-fruktozowym itp.

Gorzej, gdy dbałość o zdrowie przesłania nam dotychczasowe codzienne funkcjonowanie i odbywa się kosztem pracy czy rodziny. Gdy zatracamy szybko dystans do swoich nowych przekonań, narzucamy sobie reżim treningu i diety, staramy się narzucić taki sam naszym bliskim i izolujemy się od ludzi, którzy myślą inaczej.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 40  Strona 41  Strona 42  Strona 43  Strona 44

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Sławomir Erkiert
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Fitness wciąż poszukuje optymalnej formy

Popularność klubów fitness w Europie nieustannie rośnie. Obecnie należy do nich 52,4 mln osób, czyli o 3,9 proc. więcej niż rok temu. Europejski rynek fitness wart jest 26,7 mld euro. Jak wynika z raportu „The European Health & Fitness Market 2016”, przygotowanego przez firmę doradczą Deloitte we współpracy z organizacją EuropeActive, polski rynek usług fitness należy do jednego z najbardziej dynamicznie rozwijających się. Do klubów, których liczba na koniec ub. roku wyniosła nieco ponad 2,5...

Tomasz Brajer
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Co z tą kolacją?

Sporo dietetyków twierdzi, że posiłek spożywany na noc, przed snem, jest naj­większym wrogiem wymarzonej sylwetki. Argumentowane jest to zazwyczaj tym, że na noc zwalnia metabolizm, a organizm ma większą tendencję do odkładania wieczornego posiłku w tłuszcz. Czy jest to uzasadnione?

Zobacz więcej artykułów z działu "Psychodietetyka".