Sport bez mięsa. Sportowcy na diecie wegetariańskiej

Wiele osób sądzi, że bez dostarczania organizmowi mięsa nie można intensywnie trenować, a sportowcy wegetarianie są słabsi i gorzej umięśnieni. To nieprawda. Niezależnie od tego, czy mówimy o rekreacji, czy o uprawianiu sportu na najwyższym światowym poziomie, dieta wegetariańska w żaden sposób nie ogranicza naturalnego talentu i nie wpływa negatywnie na osiągnięcia sportowe.

Dietę wegetariańską definiuje się jako sposób odżywiania niezawierający mięsa (w tym drobiu), ryb czy owoców morza ani produktów mających je w swoim składzie. Jest wybierana z różnych powodów: poczynając od względów ideologicznych, a kończąc na aspekcie zdrowotnym. Przechodzi na nią coraz więcej sportowców. Historia zna bowiem przykłady wielu wybitnych zawodników, którzy byli wegetarianami. Już w starożytnej Grecji uczestnicy olimpiad stosowali dietę roślinną, manifestując przy tym niesamowite umiejętności w profesjonalnym współzawodnictwie. Również dzisiaj wegetarianie odnoszą sukcesy w różnych dyscyplinach – obejmuje to także sporty wymagające ogromnego wydatku energetycznego, takie jak biegi maratońskie.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.