Dieta przeciwzapalna w życiu sportowców

Stan zapalny jest naturalną reakcją obronną komórek organizmu na czynniki patogenne i uszkadzające komórki (np. infekcje chroniczne, bakteryjne i wirusowe, reakcje autoimmunologiczne, szok termiczny, promieniowanie, np. UV oraz ciała obce, np. azbest). Jeśli zostaniemy ukąszeni przez osę, w tym miejscu pojawia się opuchlizna; jeśli się uderzymy, ciało reaguje powstaniem zaczerwienienia i siniaków; po ciężkiej fizycznej pracy bolą nas mięśnie – to właśnie przykłady stanów zapalnych.

W podobny sposób nasz układ odpornościowy reaguje na pojawienie się w organizmie groźnych bakterii. Reakcją organizmu na ich obecność jest gorączka. Ta odpowiedź również jest stanem zapalnym. Wolne rodniki tlenowe – inaczej oksydanty (utleniacze) także mogą prowadzić do powstawania stanów zapalnych naczyń krwionośnych, uszkadzając ich strukturę. To wywołuje nieszczelność i wysięki osocza krwi, co z kolei prowadzi do chorób układu sercowo-naczyniowego.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.