Arkadiusz Matras
listopad-grudzień | 1 (6) 2016

TOP 3 – orzechy, kakao i zielona herbata

W czasach, kiedy jeden na sześciu Europejczyków jest otyły, a połowa z nas ma nadmierną masę ciała, szukamy panaceum, aby zatrzymać kaskadę dietozależnych chorób cywilizacyjnych. Przedstawiam więc mój subiektywny ranking trzech dietetycznych dodatków mających protekcyjny wpływ na zdrowie. Produkty zawarte w TOP3 są ogólnodostępne i tańsze niż ich egzotyczne odpowiedniki, a włączenie ich do jadłospisu jest dziecinnie proste.

1. Orzechy

Są produktem o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe wysokiej jakości roślinne białko, błonnik pokarmowy i inne bioaktywne składniki jak fitosterole, tokoferole i związki fenolowe. Dzięki unikatowej kompozycji korzystnie wpływają na stan zdrowia, obniżając ryzyko występowania choroby wieńcowej serca czy kamicy żółciowej.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 48

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

listopad-grudzień | 1 (6) 2016

Rehabilitacja na fali

Rehabilitacja obecnie przeżywa dynamiczny rozwój. Korzystają z niej nie tylko ludzie, którzy doznali urazu, lecz także osoby ze schorzeniami neurologicznymi oraz sportowcy, chcący zapobiec kontuzjom.

listopad-grudzień | 1 (6) 2016

Połączenie kompetencji

Zobacz więcej artykułów z działu "Czy wiesz, że...".