Justyna Marciniak
lipiec-sierpień | 4 (4) 2016

Śniadania białkowo-tłuszczowe

Nowy hit śniadaniowy na talerzach Polaków. O co tak właściwie chodzi ze śniadaniami białkowo-tłuszczowymi i dlaczego babcine owsianki przechodzą do lamusa.

Coraz więcej osób zwraca uwagę na swoją dietę. Coraz więcej osób ma świadomość tego, że paliwo jakim się ładujemy ma znaczący wpływ na przyszłą jakość naszego życia. Wszyscy już wiemy, że to właśnie od posiłku, który zjemy wkrótce zależy, jakie za chwilę będzie nasze samopoczucie, czy będziemy aktywni czy ospali, czy będziemy mieć siłę, by trenować lub uczyć się. Świadomość żywieniowa wzrasta na tyle, że każdy z nas zaczął interesować się tym, co je.

Nie inaczej było jeszcze kilka lat temu, gdy na nasze śniadaniowe stoły wkroczyły owsianki. W Internecie, w poradnikach w książkach – wszędzie można było spotkać się z tezą, że płatki owsiane z owocami na śniadanie to najlepszy wybór. Otóż śniadania węglowodanowe schodzą z piedestału. W grę wchodzą skutki ich oddziaływania, na szereg procesów zachodzących w naszym organizmie.

Dlaczego śniadania białkowo-tłuszczowe:

Wszystko za sprawą kortyzolu, czyli hormonu stresu. Jest on odpowiedzialny za prawidłowe utrzymanie poziomu glukozy (obok glukagonu, insuliny i adrenaliny). Wydzielany jest w rytmie dobowym. Zaraz po przebudzeniu ma swoje najwyższe stężenie (wyższe niż zwykle o 20–30%). Pierwszy posiłek jest ważny, ponieważ powoduje największy wyrzut insuliny do krwi. Jeżeli cukier nagle skacze, tak samo później szybko spada. Tak więc słodkie węglowodanowe śniadania powodują duży skok cukru we krwi, co może źle odbić się na naszym samopoczuciu i funkcjonowaniu. Skutki są takie, że możemy być osłabieni, ospali, a taki posiłek nie daje nam uczucia sytości na wystarczająco długo.

Posiłek białkowo-tłuszczowy jest łagodniejszy dla naszego ustroju, dodatkowo tłuszcz zawarty w takim śniadaniu podkręca metabolizm i stymuluje tkankę tłuszczową do spalania. Trawi się szybko i nie powoduje leptynooporności (stanu, gdy nie odczuwamy sytości).

Kiedy spożywać węglowodany?

Węglowodany najlepiej jest spożywać przed dużym wysiłkiem fizycznym, np. przed treningiem. Można także stosować tak zwane ‘’ładowanie węglowodanami’’ , które ma przygotować nam rezerwy energii na długotrwały wysiłek, na przykład na całodzienne zawody sportowe. Optymalnie, na dzień dobry dobrze jest przyjąć dwa mniejsze posiłki białkowo-tłuszczowe, aby potem spożyć węglowodanowy obiad – doda nam on energii na całe popołudnie.

Korzyści z jedzenia śniadań białkowo-tłuszczowych:

  • Nie powodują nagłych spadków cukru.
  • Aktywują do spalania tkankę tłuszczową.
  • Dają uczucie sytości na dłużej niż posiłki węglowodanowe.
  • Uspokajają kortyzol, tzw. hormon stresu.
  • Nie powodują senności i spadku koncentracji.
  • Są pożyteczne dla osób żyjących w stresie.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 3

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

lipiec-sierpień | 4 (4) 2016

Bez GMO!

OSM Piątnica wprowadziła dodatkowe znakowanie swoich produktów, informując na opakowaniach, że są one wytwarzane z mleka pochodzącego od krów karmionych paszami wolnymi od modyfikacji genetycznych (GMO).

lipiec-sierpień | 4 (4) 2016

Szpinak do picia

Zielony koktajl ze szpinakiem to szklanka zdrowia każdego dnia!

Zobacz więcej artykułów z działu "Czy wiesz, że...".