maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Nie zapominaj o rukoli!

Rukola – to aromatyczne warzywo liściaste, należy do słynnej rodziny kapustowatych, powszechnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej. We Włoszech to roślina kultowa, używana do celów kulinarnych i nawet w małych restauracjach podawana jest pod różnymi postaciami.

Rukola jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jest bardzo dobrym źródłem folianów (B9) oraz witamin A i C. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę K, potas, wapń, magnez i żelazo, a także białko roślinne, cukry, błonnik, chlorofil. Jest także źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasyconych, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 i olejków eterycznych, które stymulują apetyt, wspomagają trawienie, oczyszczają organizm i poprawiają krążenie.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 4

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Sławomir Erkiert
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Fitness wciąż poszukuje optymalnej formy

Popularność klubów fitness w Europie nieustannie rośnie. Obecnie należy do nich 52,4 mln osób, czyli o 3,9 proc. więcej niż rok temu. Europejski rynek fitness wart jest 26,7 mld euro. Jak wynika z raportu „The European Health & Fitness Market 2016”, przygotowanego przez firmę doradczą Deloitte we współpracy z organizacją EuropeActive, polski rynek usług fitness należy do jednego z najbardziej dynamicznie rozwijających się. Do klubów, których liczba na koniec ub. roku wyniosła nieco ponad 2,5...

maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Wyciąg z zielonej herbaty

Wyciąg z zielonej herbaty to zagęszczony preparat roślinny dostępny zwykle w formie tabletek lub kapsułek, zawierający duże ilości polifenoli z umiarkowanym towarzystwem metyloksantyn. Najsłynniejszym i podstawowym zarazem składnikiem wyciągu z zielonej herbaty jest galusan epigallokatechiny (EGCG), którego moc przeciwutleniająca stukrotnie przewyższa witaminę C.

Zobacz więcej artykułów z działu "Czy wiesz, że...".