lipiec-sierpień | 4 (4) 2016

Kasza gryczana – tradycyjny smak i samo zdrowie

Kasza gryczana gości na polskich stołach już od dawna. Uzyskiwana jest z gryki, rośliny zaliczanej do rodziny rdestowatych, kwitnącej w lipcu oraz sierpniu. Jest głównym dostarczycielem krzemu i zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B.

Ponadto kasza nie zakwasza organizmu, a zawarte w niej składniki odżywcze wspierają metabolizm, układ kostny oraz odpornościowy. Jest ona ponadto jednym z lepszych źródeł przeciwutleniaczy, takich jak: rutyna, kwercetyna, pelargonidyna, procyjanidyna.

Wartość odżywcza porcji (½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej):

  • energia: 154 kcal,
  • białko: 6 g,
  • węglowodany: 34 g,
  • tłuszcz: 1,2 g,
  • kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g,
  • błonnik: 4,54 g,
  • sód: 6 mg,
  • żelazo: 1,6 mg,
  • magnez: 86 mg.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 4

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

lipiec-sierpień | 4 (4) 2016

Bez GMO!

OSM Piątnica wprowadziła dodatkowe znakowanie swoich produktów, informując na opakowaniach, że są one wytwarzane z mleka pochodzącego od krów karmionych paszami wolnymi od modyfikacji genetycznych (GMO).

lipiec-sierpień | 4 (4) 2016

Szpinak do picia

Zielony koktajl ze szpinakiem to szklanka zdrowia każdego dnia!

Zobacz więcej artykułów z działu "Czy wiesz, że...".