Sławomir Erkiert
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Fitness wciąż poszukuje optymalnej formy

Popularność klubów fitness w Europie nieustannie rośnie. Obecnie należy do nich 52,4 mln osób, czyli o 3,9 proc. więcej niż rok temu. Europejski rynek fitness wart jest 26,7 mld euro. Jak wynika z raportu „The European Health & Fitness Market 2016”, przygotowanego przez firmę doradczą Deloitte we współpracy z organizacją EuropeActive, polski rynek usług fitness należy do jednego z najbardziej dynamicznie rozwijających się. Do klubów, których liczba na koniec ub. roku wyniosła nieco ponad 2,5 tys., uczęszcza już 2,77 mln Polaków. Na rodzimym rynku, choć wciąż bardzo rozdrobnionym, widać już kształtującą się koncentrację i specjalizację klubów.

Z danych Polskiego Związku Pracodawców Fitness wynika, że na metr kwadratowy w klubie fitness w Polsce przypada 1,3 osoby. Celem, który pozwoli poprawić rentowność i zbliżyć się do innych krajów Europy, jest zwiększenie tej liczby do dwóch osób. – Rola efektywności zarządzania nabiera w polskiej branży fitness coraz większego znaczenia. Stąd kluby w najbliższej przyszłości będą potrzebowały dokładniejszej analizy kluczowych danych swoich klubów, poszukiwały tańszych powierzchni (szczególnie w galeriach handlowych) oraz nowych motywacyjnych systemów wynagrodzeń dla pracowników klubów – wyjaśnia Robert Kamiński, prezes zarządu Polskiego Związku Pracodawców Fitness.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 48

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Suplementy – czy warto po nie sięgać?

Podaż różnych form suplementów diety przeznaczonych dla sportowców systematycznie wzrasta, ale niewiele z nich ma potwierdzoną naukowo skuteczność działania. Są one powszechnie dostępne na rynku, w rozmaitych formach, a ich skład jest dopracowany w taki sposób, aby dostarczyć zawodnikom niezbędnych składników odżywczych, zwłaszcza składników energetycznych, regulujących i budulcowych oraz innych substancji bioaktywnych wpływających na wydolność fizyczną i psychiczną.

maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Razem czy osobno?

Wszystko, co znajduje się w diecie, ma wpływ na nasze zdrowie. Każdy produkt zawiera składniki odżywcze, które wchodzą ze sobą w interakcje. Pewne połączenia świetnie wpływają na stan zdrowia, a inne negatywnie oddziaływają na kondycję organizmu. Oto przykłady produktów, które warto jeść razem:

Zobacz więcej artykułów z działu "Czy wiesz, że...".