marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Czas na kiszony czosnek

Kiszony czosnek ma delikatny, łagodny smak, jest wyśmienitym dodatkiem do kanapek, sałatek i serów. Czosnek oraz woda, w której kisił się czosnek to doskonałe źródło naturalnego antybiotyku i jednocześnie bakterii probiotycznych.

Składniki:

  • 10 główek czosnku
  • 2 liście chrzanu lub korzeń chrzanu
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • łodygi i nasiona kopru
  • 3 plastry cebuli
  • 1 ostra papryczka
  • 2 litry wody
  • 100 ml soli

Przygotowanie:

Na dno słoika wkładamy liście chrzanu lub korzeń chrzanu, plaster cebuli, koper, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i ostrą papryczkę. Główki czosnku układamy ciasno w słoiku i zalewamy solanką przygotowaną w proporcji 1 litr wody – 100 g soli. Słój lekko nakrywamy i odstawiamy na około 3-4 tygodni. Gdy zacznie ciemnieć, słoik zakręcamy, wstawiamy do garnka i gotujemy przez 10-15 minut. I na koniec słoiki (po ostudzeniu) zawijamy w gazetę lub w torbę papierową, aby nie było dostępu światła do główek czosnku.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 5

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Śniadanie to podstawa

Jedząc śniadanie, zapewniamy sobie odpowiednią ilość składników pokarmowych, co chroni nas przed spalaniem włókien mięśniowych zamiast tłuszczu na treningu, zabezpiecza przed nagłą chęcią zjedzenia czegoś niezdrowego, pozwala wykonać o 20% mocniejsze treningi w godzinach popołudniowych oraz, co najważniejsze, przyspiesza regenerację.

marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Orkisz to samo zdrowie

Ziarno orkiszu ma duże właściwości zdrowotne, wzmacnia odporność, usuwa toksyny, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Ma też właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne. 

Zobacz więcej artykułów z działu "Czy wiesz, że...".