maj-czerwiec | 3 (3) 2016

15 produktów bogatych w omega-3

Od tego, czy systematycznie uzupełniamy poziom kwasów omega-3, w dużym stopniu zależy sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania, a nawet kreatywność przez całe nasze życie. Osoby, które jedzą dużo ryb, w starszym wieku wyróżniają się bystrością umysłu, rzadziej też zapadają na chorobę Alzheimera oraz demencję.

Oczywiście poza rybami kwasy omega-3 możemy znaleźć w różnych produktach, np.:

  • Maliny
  • Kalafior
  • Jarmuż
  • Brokuły
  • Tofu
  • Soja
  • Nasiona konopi
  • Siemię lniane
  • Nasiona chia
  • Orzechy włoskie
  • Kiełki pszenicy
  • Olej konopny
  • Olej rzepakowy
  • Olej lniany
  • Olej z orzechów włoskich

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 4

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Sławomir Erkiert
maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Fitness wciąż poszukuje optymalnej formy

Popularność klubów fitness w Europie nieustannie rośnie. Obecnie należy do nich 52,4 mln osób, czyli o 3,9 proc. więcej niż rok temu. Europejski rynek fitness wart jest 26,7 mld euro. Jak wynika z raportu „The European Health & Fitness Market 2016”, przygotowanego przez firmę doradczą Deloitte we współpracy z organizacją EuropeActive, polski rynek usług fitness należy do jednego z najbardziej dynamicznie rozwijających się. Do klubów, których liczba na koniec ub. roku wyniosła nieco ponad 2,5...

maj-czerwiec | 3 (3) 2016

Wyciąg z zielonej herbaty

Wyciąg z zielonej herbaty to zagęszczony preparat roślinny dostępny zwykle w formie tabletek lub kapsułek, zawierający duże ilości polifenoli z umiarkowanym towarzystwem metyloksantyn. Najsłynniejszym i podstawowym zarazem składnikiem wyciągu z zielonej herbaty jest galusan epigallokatechiny (EGCG), którego moc przeciwutleniająca stukrotnie przewyższa witaminę C.

Zobacz więcej artykułów z działu "Czy wiesz, że...".