styczeń-luty | 1 (1) 2016

Slow food czy fast food - czy fast food może być slow food’em?

Współczesny tryb życia wymaga szybkich rozwiązań, które pozwalają maksymalnie zaoszczędzić czas przy wykonywaniu wielu zadań jednocześnie. Wiele urządzeń elektronicznych pomaga to osiągnąć. Przyzwyczajeni do takiej wydajności działania przychylnym okiem patrzymy na „szybkość” również i w innych aspektach naszego życia – także i w jedzeniu.

I tak stołujemy się na mieście albo odgrzewamy w mikrofali posiłki, które nie wymagają od nas poświęcania zbyt wiele uwagi, a pozwalają zaspokoić głód. Czy jednak szybko może oznaczać też zdrowo?

W 2004 roku ukazał się film „Super Size Me”, którego bohater Morgan Spur­lock zdecydował się na przeprowadzenie eksperymentu na sobie, którego założeniem było stołowanie się przez miesiąc wyłącznie w sieci jednego ze światowych gigantów fast food. Przez ten czas spożywał tam 3 posiłki dziennie, przystając na propozycje obsługi oferującej powiększone porcje, co było zgodne z początkowymi założeniami tego projektu. Pod bacznym okiem kamer Morgan na bieżąco był poddawany badaniom lekarskim oraz relacjonował swoje samopoczucie, które jak zauważył drastycznie się pogorszyło i zaczęło negatywnie wpływać na jego relacje z dziewczyną. Rezultaty tego eksperymentu były zastraszające i dostarczyły niezbitych dowodów na to, jakie konsekwencje zdrowotne wiążą się z dominacją jedzenia typu fast food w codziennej diecie. A niestety takich posiłków spożywamy niemało.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 42  Strona 43  Strona 44

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Paweł F. Nowak
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Zdrowy styl życia - czyli jaki?

Niesłabnąca moda na zdrowie, aktywność, zdrowy sposób życia obserwowana jest we wszystkich środowiskach społecznych cywilizowanego świata. Coraz więcej osób jest zainteresowanych zdrowym stylem życia, co widać chociażby po rosnącej liczbie tematycznych portali internetowych czy telewizyjnych kanałów lifestylowych. Zdrowy styl życia jest domeną ludzi sukcesu, którzy dbają o siebie i chcą kierować swoim życiem, biorąc odpowiedzialność za swoje decyzje.

Marcin Rogala
styczeń-luty | 1 (1) 2016

Diety o wysokiej podaży białka

Słowo „proteiny” powstało od greckiego protos, czyli pierwszy; najważniejszy. Białko jest podstawowym składnikiem budowy organizmów żywych. Stanowi 20% masy człowieka i zajmuje drugie miejsce po wodzie. Białka to substancje wielkocząsteczkowe o skomplikowanej budowie i olbrzymiej masie. Mają naj­bogatszy skład atomowy ze wszystkich makroskładników, gdyż oprócz węgla, tlenu i wodoru zawierają duże ilości azotu i siarki. Mogą również wiązać jony wielu innych pierwiastków (np. fosfor, żelazo, cynk,...

Zobacz więcej artykułów z działu "Dieta".