Ilona Drzewiecka
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Dobra Dieta dla mamy karmiącej, która chce zrzucić ciążowe kilogramy

Po okresie połogu zostaje kilka nadprogramowych kilogramów, pełniących rolę rezerwy, którą organizm zmagazynował na czas karmienia piersią. Karmienie zwiększa zapotrzebowanie energetyczne młodej matki nawet o 500 kcal dziennie. 

Masa ciała powinna w ciągu kilku miesięcy wrócić do stanu sprzed ciąży. W żadnym okresie życia kobiety organizm nie jest tak nastawiony na spalanie tkanki tłuszczowej jak w okresie karmienia. Po porodzie ciało powoli się zmienia i regeneruje. Organizm uzupełnia rezerwy mineralne www.dietatrening.pl uszczuplone przez ciążę. W związku z tym należy szcze- gólnie zadbać o racjonalną i zbilansowaną dietę, opartą na zdrowych, pełnowartościowych posiłkach oraz o odpowiednie nawodnienie. Czas połogu upływa pod znakiem nieustającej ekscytacji, huśtawki nastrojów, oszołomienia czy zmęczenia. Należy więc zapewnić sobie także odpowiednią ilość snu, przesuwając myślenie o odchudzaniu na dalszy plan. W tym czasie wystarczy przestrzegać zasad racjonalnego żywienia, co niewątpliwie ułatwi spalanie nadprogramowych kilogramów. Jeśli naturalne spalanie nie zadziała tak jak by się tego oczekiwało, odchudzanie można rozpocząć dopiero 6 miesięcy po porodzie, kiedy mleko matki przestaje być jedynym pożywieniem maluszka. W tym czasie przychodzi pewnego rodzaju stabilizacja i pojawia się motywacja do zrzucenia nadwagi. Można wprowadzić drobne modyfi kacje w swoim żywieniu, by bez trudu zgubić nagromadzone kilogramy, nie ponosząc uszczerbku na zdrowiu swoim ani dziecka. Oto najważniejsze zasady obowiązujące podczas powrotu do wagi sprzed ciąży:

  • Jedz mniejsze posiłki, ale częściej;
  • Zdaj się na intuicję, nie licz kalorii, tylko wsłuchaj się w swój organizm. Jeśli jesteś głodna, sięgaj po zdrowe przekąski (orzechy, owoce, nasiona itp.). Pamiętaj, uczucie głodu oznacza, że organizm potrzebuje kolejnej porcji energii;
  • Sięgaj po różnorodne produkty, aby dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych,
  • Postaw na warzywa, są niskokaloryczne, ale bogate w tak potrzebne w tym okre- sie witaminy i minerały;
  • Wybieraj produkty pełnoziarniste;
  • Posiłki powinny być pełnowartościowe, a więc powinny zawierać białko, węglowodany i dobre tłuszcze;
  • Wybieraj produkty naturalne, ekologiczne i jak najmniej przetworzone;
  • Gotuj więcej, tak aby mieć pod ręką zawsze coś smacznego i zdrowego oraz aby zmniejszyć ryzyko sięgnię- cia po wysokokaloryczne i bezwartościowe dania gotowe (np. fast food);
  • Oszczędzaj czas. Obiady czy kolacje gotuj w większych porcjach, na dwa dni. Wcześniej (najlepiej wieczorem) przygotuj składniki potrzebne do przygotowania śniadania, aby nie pominąć najważniejszego posiłku lub nie zjeść za mało;
  • Zamiast słodyczy sięgaj po owoce w formie deserów lub koktajli;
  • Jak najczęściej pij wodę, zwłaszcza między posiłkami; oprócz wody możesz pić herbaty rooibos, owocowe, zielone i białe oraz napary ziołowe (np. z rumianku, z dzikiej róży). Ogranicz wszelkie soki czy napoje z dodatkiem cukru;
  • Zacznij ćwiczyć. Regularny, umiarkowany i dostosowany do obecnych możliwości wysiłek wspomoże dietę, dodatkowo przyczyni się do poprawy wyglądu ciała po porodzie.

Przykładowy jadłospis zawiera przepisy oparte na różnego rodzaju produktach, również takie, które mogą być uznane za potencjalnie alergizujące, wzdymające czy o wyrazistym smaku. Zgodnie z najnowszą wiedzą o laktacji i żywieniu niemowląt, wszystkie produkty są absolutnie dozwolone w diecie mam karmiących piersią, a eliminacja ich jest wskazana jedynie po stwierdzeniu nietolerancji lub alergii na dany składnik u matki lub u noworodka. Jedz wszystko, ale dokładnie obserwuj swoje dziecko.

Podane napoje warto wypić na 15-30 minut przed posiłkiem. Między posiłkami pij wodę, herbaty owocowe lub napary ziołowe.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 29  Strona 30  Strona 31  Strona 32  Strona 33

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Truskawki, borówki, maliny, czyli smaki wczesnego lata w sezonowej diecie 1500 kcal

maj-czerwiec | 3 (8) 2017

Zupy na ciepłe dni czyli 3 pomysły na chłodnik

Zobacz więcej artykułów z działu "Dieta".