Żaneta Michalak
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

1800 kcal. Dieta bogata w produktyo niskim indeksie glikemicznym

Podany przykładowy jadłospis zakłada 5 posiłków w ciągu dnia. Rozkład makroskładników: 18–19% białka (ok. 90 g), 25–26% tłuszczu (ok. 50 g), 55–56% węglowodanów (ok. 280 g).

W diecie uwzględniono 10-proc. straty związane z efektem termicznym pożywienia, określającym ilość energii wymaganej do trawienia i przyswajania składników odżywczych z pokarmu, który spożywasz.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 34

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Natalia Grzebisz
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Trzeba trenować z wiarą i zdrowo jeść

Rozmowa z Moniką Hojnisz, biathlonistką, medalistką mistrzostw świata.

Żaneta Michalak
marzec-kwiecień | 2 (2) 2016

Miksuj po treningu – inspiracje na potreningowe koktajle

Im szybciej przyjmiesz porcję składników odżyw­czych po treningu, tym lepiej dla twojego samo­poczucia i korzystniej wobec potreningowej regeneracji organizmu. Jeszcze do niedawna popularne były koktajle składające się jedynie z odżywki białkowej i wody lub mleka. Niestety, ich spożywanie wiąże się z dostarczaniem organizmowi, poza proteinami, niepotrzebnych substancji – słodzików, emulgatorów, barwników i sztucznych aromatów.

Zobacz więcej artykułów z działu "Dieta & sport".